Privacy Policy


In this Privacy Policy, “Personal Data” means information regarding you, as a ‘User’, from which you are identified with, including but not limited to:

  • Name;
  • Email address;
  • Contact number;
  • Identification card number;
  • Passport number;
  • Billing Address;
  • Mailing / Shipping Address;
  • Bank Account Information;
  • Credit and debit card information;
  • Date of Birth;
  • Company Name;

And any other information about you or your company that has been or may be collected, stored, used and processed by us from time to time.

In addition to the Personal Data you provide to us directly, there are variety of sources in which we may collect your Personal Data from, such as:

  • Filling up and completing application or registration forms or any other similar forms via online or otherwise;
  • When you complete a sale or purchase transaction online using our e-commerce service;
  • When you register at our website as a user;
  • From social media platforms’ pages that you subscribe to, follow, like or are a fan of;
  • When you enter contests organized by us;
  • From cookies used on websites;
  • When you interact with us at any events, activities or social media platforms;
  • From any other sources which are available to the public

Paydibs collects personal data in order to set up and manage accounts for our e-commerce services and to handle orders of goods and services from Paydibs which shall include, without limitation, the following:

  • website registration, enabling sales and other transactions, processing payments and settlement, sending payouts, handling orders, providing receipts;
  • providing customer service, providing dispute resolution, chargebacks, refunds, or related issues;
  • marketing and surveys, sending service update notices;
  • recovering debt and collections, detecting and preventing fraud, detecting and preventing violations of our legal agreements;
  • measuring, improving and customizing our services;
  • fulfilling other technical, logistical, financial, tax, legal, compliance, administrative, or back office functions for and/or in connection with all other purposes necessary and/or incidental to our business and all purposes necessary for or related to any of the above purposes.

By agreeing to deal with us, you consent to our use of your personal data and confirm that we may also use and process your Personal Data for other purposes such as:

  • to send alerts, newsletters, updates, promotional materials from us or our partners;
  • to send invitations to events or activities organized by us or our partners; and
  • to share your Personal Data amongst our holding companies, affiliates or subsidiaries for promotional events or activities organized by such holding companies, affiliates or subsidiaries.

We may transfer your Personal Data to places outside Malaysia when carrying out any of the purposes stated herein.

Your Personal Data may be disclosed and transferred amongst our holding companies, affiliates, subsidiaries, associate companies and jointly controlled entities which may include companies in different jurisdictions.

When processing your Personal Data, we may disclose the same to the following persons including but without limitation to:

  • Our business partners whom shall include parties which we collaborate with;
  • Merchants who provide goods and services via our services to you;
  • Third Party Service providers;
  • Our auditors, lawyers, consultants, insurers, advisers, bankers and agents; and
  • All other persons or bodies who provide us with services necessary and/or incidental to our business.

Paydibs protects your Personal Data against unauthorized access, use or disclosure. Your Personal Data will be stored either in hard copies in Paydibs’s office or stored in servers operated by Paydibs or any of its service providers. All internet communication between Paydibs and you is secured using Secure Socket Layer (SSL) technology with high security 256bit encryption and Paydibs complies with PCI Data Security Standard (DSS).

However, you are advised to follow certain security practices yourself. You must never share your Account or login details with anyone. If you are concerned that any of your login details have been compromised, you can change them at any time once you are logged on, and/or to immediately contact our Support Team at support@paydibs.com. Paydibs shall not be liable or held liable for any loss or damage caused to you due to unauthorised use of your personal data which may have been compromised from the use of Paydibs and its services.

Any changes to Paydibs privacy policy as stated herein shall be posted on its website. You are advised to regularly check on the website for any changes made to the privacy policy. Any changes to the privacy policy shall be deemed to have been sufficiently communicated to you upon posting on Paydib’s website.. If, at any point, Paydibs decides to use personally identifiable information in a manner different from that stated at the time it was collected, Paydibs will notify users by way of an e-mail. Users will have the option of allowing or not allowing the use of their information in this different manner. Paydibs will only use information in accordance with the privacy policy under which the information was collected.

This Personal Data Protection Notice (“Notice”) is issued pursuant to the Personal Data Protection Act 2010 (“Act”). It explains the type of data we collect or have collected and how we collect the data, the purposes of processing the data, parties which we disclose or have disclosed the data to and the choices available to you including how to access and correct your personal data. By communicating with us, using our services or by virtue of your engagement with us, you acknowledge that you have read and understood this Notice and agree and consent to the use, processing and transfer of your Personal Data by us as described herein.

Under the Act, you have the right to access and the right for correction to your Personal Data which might have been out-of date, inaccurate or incomplete. You may also withdraw your consent or restrict the purpose for the processing of your Personal Data as set out in this Notice. You may send the above request to the following address:

Attn: Compliance Officer

Address: 10-05, Tower B, Vertical Business Suite, Avenue 3, Bangsar South City, No. 8, Jalan Kerinchi, 59200 Kuala Lumpur, Malaysia.

Tel No.: 03-22424233

Email: support@Paydibs.com

You may also unsubscribe to our marketing materials by clicking the unsubscribe link contained in the email we send to you and following the instructions therein. You hereby confirm that you are authorized to provide Personal Data relating to other individuals and you have obtained their consent for their personal data to be processed and uses in the accordance to the purposes as stated in this Notice.

Paydibs may update this Notice from time to time, and the changes will be effective after posting at the Website or notice to you. Continued use of the Gateway or Website indicates your re‐acceptance of the revised notice. The most recent revision date for these terms is identified above.

In an attempt to provide increased value to our users, Paydibs may link to sites operated by third parties. However, even if the third party is affiliated with Paydibs, Paydibs has no control over these linked sites, all of which have separate privacy and data collection practices, independent of Paydibs. These linked sites are only for your convenience and therefore you access them at your own risk.

The Website uses “cookies” to identify a user’s session on the Website and thereby offers continuity as the member moves around the site. Cookies are only used on the Website to store non-critical data. Cookies are pieces of information that websites transfer to your computer’s hard drive for record-keeping purposes. Cookies allow websites to maintain user information across connections. They are small strings of characters used by many websites to deliver data to your computer, and in certain circumstances, return the information to the website. Cookies contain only information that members volunteer, and they do not have the capability of infiltrating a user’s hard drive and stealing personal information. The simple function of a cookie is that of helping the user navigate a website with as little obstruction as possible.


Dalam Dasar Privasi ini, "Data Peribadi" bermaksud maklumat mengenai anda, sebagai 'Pengguna', yang bertujuan untuk mengenal pasti anda, data ini merangkumi dan tidak terhad kepada:

  • Nama;
  • Alamat E-mel;
  • Nombor Telefon;
  • Nombor Kad Pengenalan;
  • Nombor Pasport;
  • Alamat Bil;
  • Alamat Surat-menyurat / Pengiriman;
  • Maklumat Akaun Bank;
  • Maklumat Kad Kredit Dan Debit;
  • Tarikh Lahir;
  • Nama syarikat;

Dan sebarang maklumat lain tentang anda atau syarikat anda yang telah atau akan dikumpul, disimpan, digunakan dan diproses oleh kami dari semasa ke semasa.

Selain daripada Data Peribadi yang anda telah salurkan kepada kami secara langsung, terdapat juga sumber lain di mana kami mungkin mengumpul Data Peribadi anda, seperti:

  • Mengisi dan melengkapkan borang permohonan atau pendaftaran atau mana-mana borang lain yang serupa melalui dalam talian atau sebaliknya;
  • Apabila anda melengkapkan transaksi jual beli dalam talian menggunakan perkhidmatan e-dagang kami;
  • Apabila anda mendaftar di tapak web kami sebagai pengguna;
  • Dari platform media sosial yang anda langgan, ikuti, suka atau minat;
  • Apabila anda menyertai peraduan yang dianjurkan oleh kami;
  • Daripada kuki yang digunakan pada tapak web;
  • Apabila anda berinteraksi dengan kami di mana-mana acara, aktiviti atau platform media sosial;
  • Dari mana-mana sumber lain yang tersedia untuk khalayak umum

Paydibs mengumpul data peribadi untuk menyediakan dan mengurus akaun untuk perkhidmatan e-dagang kami dan untuk mengendalikan pesanan barangan dan perkhidmatan daripada Paydibs yang termasuk, tanpa pengehadan, seperti perkara berikut:

  • pendaftaran tapak web, pemboleh jualan dan transaksi lain, memproses pembayaran dan penyelesaian, menguruskan bayaran balik, mengendalikan pesanan, menyediakan resit;
  • menyediakan perkhidmatan pelanggan, menyediakan penyelesaian pertikaian, caj balik, bayaran balik atau isu berkaitan;
  • pemasaran dan tinjauan, menghantar notis kemas kini perkhidmatan;
  • memulihkan hutang dan kutipan, mengesan dan mencegah penipuan, mengesan dan mencegah pelanggaran perjanjian undang-undang kami;
  • mengukur, menambah baik dan menyesuaikan perkhidmatan kami;
  • memenuhi fungsi teknikal, logistik, kewangan, cukai, perundangan, pematuhan, pentadbiran, atau fungsi back office yang lain untuk dan/atau berkaitan dengan semua tujuan lain yang perlu dan/atau bersampingan dengan perniagaan kami dan semua tujuan yang perlu untuk atau berkaitan dengan mana-mana perkara di atas tujuan.

Dengan bersetuju untuk berurusan dengan kami, anda membenarkan kami menggunakan data peribadi anda dan mengesahkan bahawa kami juga boleh menggunakan dan memproses Data Peribadi anda untuk tujuan lain seperti:

  • untuk menghantar makluman, surat berita, kemas kini, bahan promosi daripada kami atau rakan kongsi kami;
  • untuk menghantar jemputan ke acara atau aktiviti yang dianjurkan oleh kami atau rakan kongsi kami; dan
  • untuk berkongsi Data Peribadi anda di kalangan syarikat induk, sekutu atau anak syarikat kami untuk acara atau aktiviti promosi yang dianjurkan oleh syarikat induk, sekutu atau anak syarikat tersebut.

Kami mungkin memindahkan Data Peribadi anda ke tempat di luar Malaysia apabila melaksanakan mana-mana tujuan yang dinyatakan di sini.

Data Peribadi anda mungkin didedahkan dan dipindahkan di kalangan syarikat induk, sekutu, anak syarikat, syarikat bersekutu dan entiti dikawal bersama kami yang mungkin termasuk syarikat dalam bidang kuasa yang berbeza.

Semasa memproses Data Peribadi anda, kami mungkin mendedahkan perkara yang sama kepada pihak berikut tanpa pengehadan kepada:

  • Rakan kongsi perniagaan kami termasuk pihak yang bekerjasama dengan kami;
  • Pedagang yang menyediakan barangan dan perkhidmatan melalui perkhidmatan kami kepada anda;
  • Pembekal Perkhidmatan Pihak Ketiga;
  • Juruaudit, peguam, perunding, penanggung insurans, penasihat, jurubank dan ejen kami; dan
  • Semua orang atau badan lain yang memberikan kami perkhidmatan yang diperlukan secara langsung atau tidak langsung dengan perniagaan kami.

Paydibs melindungi Data Peribadi anda daripada akses, penggunaan atau pendedahan yang tidak dibenarkan. Data Peribadi anda akan disimpan sama ada dalam salinan cetak di pejabat Paydibs atau disimpan dalam pelayan yang dikendalikan oleh Paydibs atau mana-mana penyedia perkhidmatannya. Semua komunikasi internet antara Paydibs dan anda dilindungi menggunakan teknologi Secure Socket Layer (SSL) dengan penyulitan 256bit keselamatan tinggi dan Paydibs mematuhi PCI Data Security Standard (DSS).

Walau bagaimanapun, anda dinasihatkan untuk mematuhi sendiri amalan keselamatan tertentu. Anda tidak boleh berkongsi Akaun atau butiran log masuk anda dengan sesiapa sahaja. Jika anda bimbang bahawa mana-mana butiran log masuk anda telah terjejas, anda boleh menukarnya pada bila-bila masa sebaik sahaja anda log masuk, dan/atau untuk segera menghubungi Pasukan Sokongan kami di support@paydibs.com. Paydibs tidak akan bertanggungjawab atau dipertanggungjawabkan untuk sebarang kehilangan atau kerosakan yang disebabkan oleh anda disebabkan penggunaan tanpa kebenaran data peribadi anda yang mungkin telah terjejas daripada penggunaan Paydibs dan perkhidmatannya.

Sebarang perubahan kepada dasar privasi Paydibs seperti yang dinyatakan di sini akan disiarkan di tapak webnya. Anda dinasihatkan untuk sentiasa menyemak di tapak sesawang untuk sebarang perubahan yang dibuat pada dasar privasi. Sebarang perubahan pada dasar privasi akan dianggap telah dimaklumkan dengan secukupnya kepada anda apabila disiarkan di tapak web Paydibs. Jika, pada bila-bila masa, Paydibs memutuskan untuk menggunakan maklumat yang boleh dikenal pasti secara peribadi dengan cara yang berbeza daripada yang dinyatakan pada masa ia dikumpulkan, Paydibs akan memberitahu pengguna melalui e-mel. Pengguna akan mempunyai pilihan untuk membenarkan atau tidak membenarkan penggunaan maklumat mereka dengan cara yang berbeza ini. Paydibs hanya akan menggunakan maklumat mengikut dasar privasi di mana maklumat itu dikumpulkan.

Notis Perlindungan Data Peribadi ini (“Notis”) dikeluarkan menurut Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (“Akta”). Ia menerangkan jenis data yang kami kumpul atau telah kumpul dan cara kami mengumpul data, tujuan pemprosesan data, pihak yang kami dedahkan atau telah dedahkan data tersebut dan pilihan yang tersedia untuk anda termasuk cara mengakses dan membetulkan data peribadi anda . Dengan berkomunikasi dengan kami, menggunakan perkhidmatan kami atau berdasarkan penglibatan anda dengan kami, anda mengakui bahawa anda telah membaca dan memahami Notis ini dan bersetuju serta bersetuju dengan penggunaan, pemprosesan dan pemindahan Data Peribadi anda oleh kami seperti yang diterangkan di sini.

Di bawah Akta, anda mempunyai hak untuk mengakses dan hak untuk pembetulan kepada Data Peribadi anda yang mungkin telah lapuk, tidak tepat atau tidak lengkap. Anda juga boleh menarik balik kebenaran anda atau menyekat tujuan pemprosesan Data Peribadi anda seperti yang dinyatakan dalam Notis ini. Anda boleh menghantar permintaan di atas ke alamat berikut:

Attn: Pegawai Pematuhan

Alamat: 10-05, Tower B, Vertical Business Suite, Avenue 3, Bangsar South City, No 8, Jalan Kerinchi, 59200 Kuala Lumpur, Malaysia.

No. Tel: 03-2242 4233

E-mel: support@Paydibs.com

Anda juga boleh berhenti melanggan bahan pemasaran kami dengan mengklik pautan nyahlanggan yang terkandung dalam e-mel yang kami hantar kepada anda dan mengikut arahan di dalamnya. Anda dengan ini mengesahkan bahawa anda diberi kuasa untuk memberikan Data Peribadi yang berkaitan dengan individu lain dan anda telah mendapat persetujuan mereka untuk data peribadi mereka diproses dan digunakan mengikut tujuan seperti yang dinyatakan dalam Notis ini.

Paydibs boleh mengemas kini Notis ini dari semasa ke semasa, dan perubahan akan berkuat kuasa selepas disiarkan di Tapak Web atau notis kepada anda. Penggunaan berterusan Gateway atau Tapak Web menunjukkan penerimaan semula anda terhadap notis yang baharu. Tarikh semakan terbaharu untuk syarat ini adalah seperti yang terkandung di atas.

Dalam usaha untuk memberikan nilai yang lebih tinggi kepada pengguna kami, Paydibs mungkin memaut ke tapak yang dikendalikan oleh pihak ketiga. Walau bagaimanapun, walaupun pihak ketiga bergabung dengan Paydibs, Paydibs tidak mempunyai kawalan ke atas tapak terpaut ini, yang kesemuanya mempunyai privasi dan amalan pengumpulan data yang berasingan, bebas daripada Paydibs. Laman web yang dipautkan ini hanya untuk kemudahan anda dan oleh itu anda mengaksesnya atas risiko anda sendiri.

Laman Web menggunakan "kuki" untuk mengenal pasti sesi pengguna di Laman Web dan dengan itu menawarkan kesinambungan semasa ahli bergerak di sekitar tapak. Kuki hanya digunakan di Laman Web untuk menyimpan data tidak kritikal. Kuki ialah cebisan maklumat yang dipindahkan oleh tapak web ke pemacu keras komputer anda untuk tujuan penyimpanan rekod. Kuki membenarkan tapak web mengekalkan maklumat pengguna merentasi sambungan. Ia adalah rentetan kecil aksara yang digunakan oleh banyak tapak web untuk menghantar data ke komputer anda, dan dalam keadaan tertentu, kembalikan maklumat tersebut ke tapak web. Kuki hanya mengandungi maklumat yang ahli secara sukarela, dan mereka tidak mempunyai keupayaan untuk menyusup cakera keras pengguna dan mencuri maklumat peribadi. Fungsi mudah kuki ialah membantu pengguna menavigasi tapak web dengan sekecil mungkin halangan.

    en